Reklama
Reklama

Ta pospolita roślina jest od lat wykorzystywana w leczeniu. Ma być zakazana

Od wieków znane w medycynie ludowej, cenione za swoje właściwości przeciwzapalne i oczyszczające organizm. Jaskółcze ziele jest składnikiem wielu suplementów diety i preparatów ziołowych. Teraz ma zostać zakazana, bo jej zalety są niewspółmierne do ryzyka, jakie ze sobą niesie.

Co to jest glistnik jaskółcze ziele?

Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus L.) jest byliną z rodziny makowatych, która obecnie powszechnie rośnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Od wieków stosowana była w medycynie ludowej w różnych postaciach. Nazwa tej rośliny nawiązuje do jaskółek, z których przylotem zbiega się początek kwitnienia glistnika. Jaskółcze ziele kwitnie od maja do października i można je znaleźć niemal wszędzie: nad rzekami, na polach, w lasach, na łąkach, a nawet w ogrodach.

Jaskółcze ziele w medycynie

W tradycyjnych recepturach jaskółcze ziele było używane do oczyszczania organizmu, leczenia problemów skórnych, łagodzenia skurczów jelit i wspomagania pracy wątroby. Współczesne badania potwierdziły, że w roślinie są alkaloidy izochinolinowe, które działają rozkurczowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Roślina wykazuje m.in. właściwości uspokajające, nasenne, ułatwiające oddychanie i poprawiające ciśnienie. Niestety najnowsze badania dowodzą, że jaskółcze ziele może też szkodzić — szczególnie gdy zastosowane zostaną niewłaściwe dawki. Początkowo było wykorzystywane przez Słowian, a także w tradycyjnej medycynie europejskiej i chińskiej. Gdy roślina trafiła do Ameryki Północnej, zaczęli ją stosować również plemiona indiańskie.

Zakaz stosowania leczniczej rośliny

Decyzja o wycofaniu jaskółczego ziela z suplementów diety wynika z obaw o bezpieczeństwo jej stosowania. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zwrócił uwagę na doniesienia o możliwości uszkodzenia wątroby przez roślinę. Chociaż powikłania zdarzają się bardzo rzadko, uznano, że ryzyko związane ze stosowaniem jaskółczego ziela przewyższa potencjalne korzyści.

W części krajów europejskich wykorzystywanie jaskółczego ziela w suplementach diety jest już ograniczone lub całkowicie zakazane. Eksperci są zdania, że istotne jest nie tylko zakazanie stosowania rośliny, ale zapewnienie odpowiedniej kontroli jakości, dawkowania i monitorowania występujących efektów ubocznych.

Przeczytaj też: Ta roślina rosła kiedyś niemal wszędzie. Przypisywano jej magiczną moc

Jak wygląda jaskółcze ziele?

Jaskółcze ziele to roślina o delikatnych, pierzasto podzielonych liściach w kolorze intensywnej zieleni. Od spodu mają one delikatne włoski i są odrobinę jaśniejsze. Ta wzbudzająca emocje roślina dorasta do 90 cm wysokości. Najbardziej charakterystyczne są jej drobne, czteropłatowe kwiaty w żółtym kolorze, pojawiające się w okresie od maja do października. Po przełamaniu łodygi lub liścia rośliny wypływa z niej żółtopomarańczowy, gęsty sok o specyficznym gorzkim zapachu.

Nasiona jaskółczego ziela są czarne z zewnątrz i białe w środku. Znajdują się w pękającej wzdłuż torebce w kształcie strączka. Słodycz nasion wabi mrówki, które następnie je zbierają i rozsiewają.

Źródła: eko.org.pl, rynekzdrowia.pl, gov.pl

Zobacz też:

Czerwone owoce spotkane w lesie to przysmak. Wystarczy je rozpoznać

Dolnośląski zamek na prestiżowej liście. Jego historia wciąż kryje wiele tajemnic

Zalewają morza i oceany. Wyspa Śmieci na Pacyfiku stale się powiększa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyroda | medycyna