Ta pospolita roślina jest od lat wykorzystywana w leczeniu. Ma być zakazana
Od wieków znane w medycynie ludowej, cenione za swoje właściwości przeciwzapalne i oczyszczające organizm. Jaskółcze ziele jest składnikiem wielu suplementów diety i preparatów ziołowych. Teraz ma zostać zakazana, bo jej zalety są niewspółmierne do ryzyka, jakie ze sobą niesie.
Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus L.) jest byliną z rodziny makowatych, która obecnie powszechnie rośnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Od wieków stosowana była w medycynie ludowej w różnych postaciach. Nazwa tej rośliny nawiązuje do jaskółek, z których przylotem zbiega się początek kwitnienia glistnika. Jaskółcze ziele kwitnie od maja do października i można je znaleźć niemal wszędzie: nad rzekami, na polach, w lasach, na łąkach, a nawet w ogrodach.
W tradycyjnych recepturach jaskółcze ziele było używane do oczyszczania organizmu, leczenia problemów skórnych, łagodzenia skurczów jelit i wspomagania pracy wątroby. Współczesne badania potwierdziły, że w roślinie są alkaloidy izochinolinowe, które działają rozkurczowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Roślina wykazuje m.in. właściwości uspokajające, nasenne, ułatwiające oddychanie i poprawiające ciśnienie. Niestety najnowsze badania dowodzą, że jaskółcze ziele może też szkodzić — szczególnie gdy zastosowane zostaną niewłaściwe dawki. Początkowo było wykorzystywane przez Słowian, a także w tradycyjnej medycynie europejskiej i chińskiej. Gdy roślina trafiła do Ameryki Północnej, zaczęli ją stosować również plemiona indiańskie.
Decyzja o wycofaniu jaskółczego ziela z suplementów diety wynika z obaw o bezpieczeństwo jej stosowania. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zwrócił uwagę na doniesienia o możliwości uszkodzenia wątroby przez roślinę. Chociaż powikłania zdarzają się bardzo rzadko, uznano, że ryzyko związane ze stosowaniem jaskółczego ziela przewyższa potencjalne korzyści.
W części krajów europejskich wykorzystywanie jaskółczego ziela w suplementach diety jest już ograniczone lub całkowicie zakazane. Eksperci są zdania, że istotne jest nie tylko zakazanie stosowania rośliny, ale zapewnienie odpowiedniej kontroli jakości, dawkowania i monitorowania występujących efektów ubocznych.
Przeczytaj też: Ta roślina rosła kiedyś niemal wszędzie. Przypisywano jej magiczną moc
Jaskółcze ziele to roślina o delikatnych, pierzasto podzielonych liściach w kolorze intensywnej zieleni. Od spodu mają one delikatne włoski i są odrobinę jaśniejsze. Ta wzbudzająca emocje roślina dorasta do 90 cm wysokości. Najbardziej charakterystyczne są jej drobne, czteropłatowe kwiaty w żółtym kolorze, pojawiające się w okresie od maja do października. Po przełamaniu łodygi lub liścia rośliny wypływa z niej żółtopomarańczowy, gęsty sok o specyficznym gorzkim zapachu.
Nasiona jaskółczego ziela są czarne z zewnątrz i białe w środku. Znajdują się w pękającej wzdłuż torebce w kształcie strączka. Słodycz nasion wabi mrówki, które następnie je zbierają i rozsiewają.
Źródła: eko.org.pl, rynekzdrowia.pl, gov.pl
Zobacz też:
Czerwone owoce spotkane w lesie to przysmak. Wystarczy je rozpoznać
Dolnośląski zamek na prestiżowej liście. Jego historia wciąż kryje wiele tajemnic
Zalewają morza i oceany. Wyspa Śmieci na Pacyfiku stale się powiększa