Reklama
Reklama

Polacy go nie doceniają, a na świecie to kulinarna sensacja

Ma charakterystyczną nazwę, która kojarzy się z uszami. Choć nie ma wyrazistego smaku, ale jest chętnie stosowany w kuchni. Wiadomo też, że uszak bzowy może stanowić wartościowe uzupełnienie diety. Jakie właściwości wykazuje? Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Grzyb o wielu nazwach

Uszak bzowy (łac. Auricularia auricula-judae) ma nieprzypadkowo taką nazwę. Podkreśla ona wygląd grzyba i wskazuje drzewo, na którym najczęściej występuje. Choć do jego opisania stosowane są też inne określenia, w tym:

  • grzyb brzozowy, 
  • judaszowe uszy, 
  • uszak judaszowy,
  • ucho Judasza,
  • chiński smardz. 

Uszak bzowy - występowanie

Zazwyczaj łatwy do rozpoznania grzyb całoroczny występuje na większości kontynentów. Uszak bzowy nie pojawia się tylko na Antarktydzie. W Polsce nietrudno znaleźć ten gatunek w lasach, parkach, ogrodach. 

Owocników w kształcie uszek o w kolorach brązowym, fioletowym lub szarym można szukać na dzikim czarnym bzie lub na grochodrzewie. Choć dostrzeżenie go na innych drzewach liściastych nie jest niczym dziwnym.  

Uszak bzowy jest grzybem saprotroficznym, co oznacza, że żywi się martwą materią organiczną. Jest ważnym elementem ekosystemu, bo pomaga w rozkładzie drewna i innych pozostałości roślinnych. 

Jak wygląda grzyb?

Wygląd uszaka bzowego zmienia się z biegiem czasu. Grzyby przypominające kształtem miseczki lub kielichy robią się pofalowane, rozpostarte i mniej regularne. Wielkość owocników może sięgać od ok. 2 cm do 8-10 cm. Wilgotna pogoda ma sprawiać, że stają się bardziej galaretowate i prześwitujące.   

Podczas zbierania tych grzybów trzeba się dobrze przyjrzeć, szczególnie jeżeli nie ma się dużego doświadczenia. Niejadalny i znacznie rzadszy uszak skórnikowaty jest trochę podobny do uszaka brzozowego

Smaczny czy toksyczny grzyb?

Uszak bzowy to grzyb jadalny, ale nie ma wyrazistego smaku. Nadaje się do suszenia. Sprawdza się, jako dodatek do potraw kuchni orientalnej. Można go gotować, dusić, smażyć lub marynować. 

W Polsce nie jest powszechnie stosowany, choć może mieć dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Marianna Kasperczyk, która należy do Polskiego Towarzystwa Mykologicznego i prowadzi bloga Pieprznik, przekonuje: 

O tych właściwościach grzyba wspomniana też Urszula Olejnicka na stronie internetowej Nadleśnictwa Browsk. Dodaje:

W aptekach można znaleźć kapsułki, w których pojawia się ekstrakt z uszka bzowego. Są jednak przeznaczone dla osób dorosłych. Nie zaleca się ich dzieciom, młodzieży i kobietom w ciąży oraz matkom podczas karmienia. 

Źródła: ekologia.pl, browsk.bialystok.lasy.gov.pl, ziolana.pl, pieprznik.pl, doz.pl

Zobacz też:

Zmiana czasu wpływa na zegar biologiczny psa? Naukowcy wyjaśniają

Pojawiają się wczesną wiosną. Te pszczoły mają ukryty talent

Badacze w szoku. Zmutowany gad ma dodatkowy kieł jadowy

INTERIA.PL