Reklama
Reklama

Rodzi małe słodkie owoce o silnym działaniu. Ta azjatycka roślina doskonale radzi sobie w polskim klimacie

Ta mała, ale niezwykle smakowita odmiana kiwi zdobywa coraz większą popularność na świecie, a także w Polsce. Minikiwi rośnie na krzewie, który ma małe wymagania i doskonale poradzi sobie w naszym klimacie. Dodatkową zaletą jest to, że owoc kryje w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Przekonaj się, dlaczego warto mieć je na swojej działce.

Małe rozmiary kryją w sobie bogactwo cennych wartości oraz wyśmienitego smaku. Minikiwi doskonale poradzi sobie w naszym klimacie, a późnym latem da nam mnóstwo pysznych owoców.

Uprawa minikiwi możliwa jest w Polsce. Mało wymagający krzew możesz posadzić na działce

Minikiwi, a dokładniej aktinidia to roślina, która przybyła do nas z Azji. Pomimo tego doskonale radzi sobie w polskich warunkach, a jej uprawa należy do przyjemności. Ma niewielkie wymagania i jest odporna na mrozy oraz trudne warunki pogodowe. Jej dodatkową zaletą jest estetyczny wygląd, dzięki któremu w ogrodzie będzie pełnić funkcję ozdobną. Jest to pnącze, które do rozwoju potrzebuje podpór.

Roślina potrzebuje żyznej, dobrze przepuszczalnej gleby o lekko kwaśnym odczynie. Przez to, że ma dość płytki system korzeniowy, wymaga częstego podlewania, szczególnie w okresie letnim, kiedy temperatury są wysokie. Jest odporna na choroby i szkodniki, przez co rzadko pada ich ofiarą.

Minikiwi to roślina dwupienna, która do zapylenia kwiatów potrzebuje krzewów obu płci, kwitnących w tym samym czasie. Z tego powodu, jeśli chcemy wprowadzić ją na naszą działkę, warto od razu zainwestować w co najmniej dwie rośliny. Jej moment kwitnienia przypada na początek czerwca. Zbiory pojawiają się późnym latem oraz wczesną jesienią. Owoce nadają się jednak do przechowywania, a w zimnie mogą wytrzymać nawet 4-5 tygodni.

Minikiwi jest smaczne i zdrowe. Można je jeść jak borówki

Minikiwi rozmiarem przypominają spore borówki, a smaczne są od razu zerwane z krzaczka. Warto zwrócić uwagę tylko na jeden aspekt podczas ich zbioru. Niedojrzałe owoce są twarde, kwaśne i po prostu niesmaczne. Tylko miękkie, dojrzałe jagody będą zachwycać aromatem i słodyczą. Ich skórka jest cienka i delikatna i zwykle szarobrązowa, ale może wybarwiać się na czerwono. Pestki są maleńkie i prawie ich nie czuć podczas jedzenia. W owocach znajdziemy również mnóstwo cennych składników odżywczych.

Minikiwi to źródło witaminy C i E, minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor czy magnez oraz antyoksydantów, jak polifenole czy luteina. Znajduje się w nich sporo błonnika pokarmowego, dzięki któremu mają pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy i zapewniają sytość na długo.

Owoce wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, w tym działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, chronią komórki naszego organizmu przed zniszczeniem oraz mogą spowalniać proces starzenia.

Minikiwi jest uniwersalnym składnikiem i może być dodawane do owsianek, deserów, koktajli i sałatek owocowych. Nadaje się również do przetworów — można zrobić z niego pyszny mus albo dżem.

Źródło: podoslonami.pl, sadyogrody.pl

Zobacz też:

Ten widok zapiera dech w piersiach. Znajduje się w Europie blisko Polski

Ten ptak powrócił po prawie 20 latach. Gatunek uznano już za wymarły

To miejsce może wkrótce przestać istnieć. Miasteczko zbudowane na skale

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyroda | ekologia | ciekawostki naukowe