Reklama
Reklama

Rodzi małe słodkie owoce o silnym działaniu. Ta azjatycka roślina doskonale radzi sobie w polskim klimacie

Ta mała, ale niezwykle smakowita odmiana kiwi zdobywa coraz większą popularność na świecie, a także w Polsce. Minikiwi rośnie na krzewie, który ma małe wymagania i doskonale poradzi sobie w naszym klimacie. Dodatkową zaletą jest to, że owoc kryje w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Przekonaj się, dlaczego warto mieć je na swojej działce.

Małe rozmiary kryją w sobie bogactwo cennych wartości oraz wyśmienitego smaku. Minikiwi doskonale poradzi sobie w naszym klimacie, a późnym latem da nam mnóstwo pysznych owoców.

Uprawa minikiwi możliwa jest w Polsce. Mało wymagający krzew możesz posadzić na działce

Minikiwi, a dokładniej aktinidia to roślina, która przybyła do nas z Azji. Pomimo tego doskonale radzi sobie w polskich warunkach, a jej uprawa należy do przyjemności. Ma niewielkie wymagania i jest odporna na mrozy oraz trudne warunki pogodowe. Jej dodatkową zaletą jest estetyczny wygląd, dzięki któremu w ogrodzie będzie pełnić funkcję ozdobną. Jest to pnącze, które do rozwoju potrzebuje podpór.

Roślina potrzebuje żyznej, dobrze przepuszczalnej gleby o lekko kwaśnym odczynie. Przez to, że ma dość płytki system korzeniowy, wymaga częstego podlewania, szczególnie w okresie letnim, kiedy temperatury są wysokie. Jest odporna na choroby i szkodniki, przez co rzadko pada ich ofiarą.

Minikiwi to roślina dwupienna, która do zapylenia kwiatów potrzebuje krzewów obu płci, kwitnących w tym samym czasie. Z tego powodu, jeśli chcemy wprowadzić ją na naszą działkę, warto od razu zainwestować w co najmniej dwie rośliny. Jej moment kwitnienia przypada na początek czerwca. Zbiory pojawiają się późnym latem oraz wczesną jesienią. Owoce nadają się jednak do przechowywania, a w zimnie mogą wytrzymać nawet 4-5 tygodni.

Minikiwi jest smaczne i zdrowe. Można je jeść jak borówki

Minikiwi rozmiarem przypominają spore borówki, a smaczne są od razu zerwane z krzaczka. Warto zwrócić uwagę tylko na jeden aspekt podczas ich zbioru. Niedojrzałe owoce są twarde, kwaśne i po prostu niesmaczne. Tylko miękkie, dojrzałe jagody będą zachwycać aromatem i słodyczą. Ich skórka jest cienka i delikatna i zwykle szarobrązowa, ale może wybarwiać się na czerwono. Pestki są maleńkie i prawie ich nie czuć podczas jedzenia. W owocach znajdziemy również mnóstwo cennych składników odżywczych.

Minikiwi to źródło witaminy C i E, minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor czy magnez oraz antyoksydantów, jak polifenole czy luteina. Znajduje się w nich sporo błonnika pokarmowego, dzięki któremu mają pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy i zapewniają sytość na długo.

Owoce wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, w tym działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, chronią komórki naszego organizmu przed zniszczeniem oraz mogą spowalniać proces starzenia.

Minikiwi jest uniwersalnym składnikiem i może być dodawane do owsianek, deserów, koktajli i sałatek owocowych. Nadaje się również do przetworów — można zrobić z niego pyszny mus albo dżem.

Źródło: podoslonami.pl, sadyogrody.pl

Zobacz też:

Mały tygrys w polskich lasach. Jak odróżnić żbika od kota?

Tego zawodu uczy tylko jedna szkoła średnia w Polsce. Elitarny i dobrze płatny

To zwierzę wyróżnia wyjątkowa umiejętność. Człowiek może mu pozazdrościć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyroda | ekologia