Reklama
Reklama

Te jabłuszka znajdziesz na dębie. Nie uwierzysz, co jest w środku

"Dębowe jabłuszka" to ciekawe zjawisko, które możemy zaobserwować podczas wyprawy do lasu lub parku. Okazuje się, że są to tak zwane galasy, czyli narośla powstające na liściach dębów. Jak powstają i czym się charakteryzują? Wyjaśniamy.

Czym są galasy? Narośla na liściach przypominają jabłka

Wybierając się na spacer po lesie możemy stać się świadkami dość niecodziennego zjawiska powstającego na liściach dębu. Mowa tutaj o "dębowych jabłuszkach" i w żadnym razie nie chodzi o owoce. "Dębowe jabłka" to tak naprawdę galasy – patologiczne zmiany na liściach lub łodygach. 

Jak powstają galasy? Charakterystyczne narośla na liściach dębu to efekt działalności owadów zwanych galasówkami dębiankami. Samice owych stworzeń składają jaja w głębi tkanki liścia. Wskutek tego następuje nadmierny rozrost rzeczonej tkanki, która przybiera kulisty kształt przywodzący na myśl jabłka. Co znajduje się w środku galasów? To nic innego jak larwy owadów, dla których wnętrze owych narośli stanowi schronienie.  

Początkowo galasy zielone, a po czasie zmieniają kolor na brunatny lub czerwony. Jesienią galasy stają się ciemnożółte, potem ciemnieją jeszcze bardziej, aż w końcu opadają na ziemię razem z liśćmi.

Przeczytaj też: Te skały przybrały niezwykłe kształty. Warto je zobaczyć o zachodzie słońca

Zastosowanie galasów. Do czego się ich używa?

Pomimo tego, że galasy to patologiczne narośla, to jednak mogą one wykazywać pewne zastosowanie. Z uwagi na to, że zawierają one pokaźną ilość garbników, używa się ich w przemyśle – między innymi do garbowania skór. Owe narośla mogą być również wykorzystywane do wytwarzania tak zwanego atramentu galusowego. 

Co ciekawe, galasy wykorzystywano również w Chinach czy Indiach jako środek lecznicy medycyny naturalnej. Z uwagi na wysoką zawartość tanin, mogą służyć do wytwarzania leków przeciwbiegunkowych. Ekstrakt z galasów stosuje się również zewnętrznie na różne problemy skórne. 

Obecnie galasy stosuje się również do wytwarzania przeciwutleniaczy – kwas galusowy służy do produkcji galusanu propylu (E310), który zapobiega utlenianiu się tłuszczów i olejów. Jako konserwant, przyczynia się do zachowania dłuższej świeżości niektórych produktów spożywczych.

Źródło: hub.pl, lasy.gov.pl

Zobacz też:

Ta rybacka wioska nad Bałtykiem to unikat. Powstał tu skansen

Czy należy dokarmiać wiewiórki? Nawet przyrodnicy nie są zgodni

To wyjątkowe i intrygujące miejsce. Rezerwat przyrody blisko polskiej granicy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciekawostki | przyroda