Reklama
Reklama

Ten grzyb pojawia się po pierwszych przymrozkach. Gdzie rośnie?

Jesienna aura sprzyja leśnym spacerom, podczas których wiele z nas rozgląda się za grzybami. Jednym z gatunków, który pojawia się w trakcie pierwszych przymrozków, jest suchogrzybek oprószony. Co to za grzyb, gdzie rośnie i czy jest jadalny? Odpowiadamy.

Suchogrzybek oprószony. Co to za grzyb i gdzie go można znaleźć?

Suchogrzybek oprószony to grzyb należący do rodziny borowikowatych. Odznacza się ciemnobrązowym lub czerwonobrązowym kapeluszem, którego średnica osiąga od około 3 do 10 cm, choć zdarzają się również większe okazy o średnicy wynoszącej nawet 15 cm. Suchogrzybek ma dość gruby i walcowaty trzon (osiąga wysokość od około 5 cm do 10 cm) pokryty podłużnie włóknistą skórką w jasnożółtawym odcieniu z czerwonobrązowymi przebarwieniami. Jego miąższ jest żółty i dość twardy, po uszkodzeniu lekko sinieje. 

Grzyby rzeczonego gatunku najczęściej można spotkać po ochłodzeniu, gdy pojawią się pierwsze przymrozki. Suchogrzybki występują zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych (częściej w iglastych i mieszanych). Największa szansa na znalezienie owych okazów występuje na terenach podgórskich oraz górskich.

Przeczytaj też: Pojawia się po pierwszych przymrozkach. Szukaj w określonych miejscach

Czy suchogrzybek oprószony jest jadalny? Sprawdź, czy możesz go zbierać

Miłośnikom potraw przyrządzanych na bazie grzybów z pewnością spodoba się informacja, że suchogrzybek jest grzybem jadalnym. Warto jednak pamiętać, że cechą charakterystyczną rzeczonego gatunku jest dość twardy miąższ. Po ugotowaniu suchogrzybka nadal może on zachowywać chrupkość. Co ciekawe, jego smak czasem przywodzi na myśl aromaty owocowe. 

Co istotne suchogrzybek dość często pada ofiarom robaków. Z tego względu, jeśli decydujemy się na zbiór owych grzybów, warto dokładnie przejrzeć zebrane okazy i zrezygnować z użycia tych podgniłych. Dodatkowo najlepiej zbierać je, gdy jest sucho. W przypadku podwyższonej wilgotności istnieje ryzyko, że na znalezionych grzybach pojawi się pleśń. Jeśli jednak mamy szczęście i zebraliśmy sporo zdrowych suchogrzybków oprószonych, to możemy zrobić z nich sos, zupę lub ususzyć. 

Pamiętajmy o tym, że w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do gatunku znalezionych grzybów, lepiej pozostawić je na swoim miejscu. W rozpoznaniu zebranych okazów mogą nam również pomóc wyspecjalizowani pracownicy stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Źródło: hub.pl, przyrodniczo.pl

Zobacz też:

Choinka nie zawsze taka sama. Co symbolizują świerk, sosna i jodła?

Stawek przez cały rok pokryty lodem. Gdzie można go zobaczyć?

Szczodre Gody, czyli Boże Narodzenie po słowiańsku. Znasz te tradycje?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyroda | ciekawostki