To drzewo jest "żywą skamieliną". Jego nasiona są jadalne i zdrowe
Miłorząb dwuklapowy jest jednym z najbardziej niezwykłych drzew na Ziemi. Chociaż pamięta czasy dinozaurów, to wciąż możemy go spotkać w wielu parkach, ogrodach i miastach na całym świecie. Jego liście pięknie złocą się jesienią, a nasiona mają cenne właściwości.
Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba) jest prawdziwym reliktem przeszłości. Ten gatunek przetrwał ponad 200 milionów lat, a jego budowa niewiele różni się od form, jakie rosły w erze mezozoicznej. Dlatego właśnie nazywany jest "żywą skamieliną". W naturalnych warunkach rośnie tylko w Chinach w rezerwacie Tian Mu Shan Reserve. Na szczęście nie jest to jedyne miejsce, gdzie można je zobaczyć. Przez wieki uprawiane były w przyświątynnych ogrodach w Japonii i Korei Południowej.
Na początku XVIII wieku miłorząb dwuklapowy został sprowadzony z Japonii do Europy, a dokładniej do ogrodu botanicznego w Utrecht w Holandii. W 1725 roku pojawił się również w Polsce, w przypałacowym ogrodzie w Łańcucie. To drzewo nadal tam rośnie. Obecnie miłorząb dwuklapowy coraz częściej pojawia się w parkach, ogrodach i miejskich alejkach. Zachwyca nie tylko urodą, ale też znaczą odpornością na mróz, susze i zanieczyszczenie powietrza.
Miłorząb nie jest drzewem zimozielonym. Jesienią jego liście przybierają złocisty kolor, a następnie opadają. Drzewo przygotowuje się do zimy. Warto zauważyć, że miłorząb, w przeciwieństwie do wielu gatunków drzew, często gubi wszystkie liście w ciągu zaledwie kilku dni.
Dzięki temu miłorząb dwuklapowy jest uznawany za jedno z najbardziej fotogenicznych drzew jesieni. Złoty deszcz liści spadający z gałęzi tworzy naturalny "dywan". Ta magiczna sceneria znakomicie wygląda na zdjęciach i filmach.
Miłorząb dwuklapowy kryje też kulinarny i zdrowotny sekret. Jego nasiona, nazywane orzeszkami ginkgo, są jadalne. Wystarczy je ugotować lub uprażyć. W Azji, a w szczególności w Japonii, Chinach i Korei Południowej, stanowią popularny dodatek do dań. Orzeszki ginkgo mają łagodny, słodko-orzechowy smak i są cenione za wartości odżywcze.
Nasiona miłorzębu dwuklapowego zawierają białko, błonnik, żelazo i antyoksydanty, a także substancje wspierające pracę mózgu i układu krążenia. Często były wykorzystywane w tradycyjnej medycynie chińskiej jako środek na poprawę pamięci, koncentracji i odporności. Obecnie jest to popularny składnik wykorzystywany w farmakologii.
Miłorząb dwuklapowy jest jedną z najbardziej długowiecznych roślin świata. Nie chodzi tu tylko o gatunek pamiętający czasy dinozaurów. To drzewo zwykle dożywa ok. 2000 lat, choć są od tej reguły wyjątki. Szacuje się, że kilka naturalnie rosnących okazów w południowo-wschodnich Chinach ma blisko 3400 lat.
W kwestii wzrostu, nie jest on imponujący. Roczne przyrosty wynoszą 30-35 cm, a zdarzają się też lata, że przyrost w ogóle się nie pojawia.
Ciekawostką jest fakt, że wszystkie drzewa nagozalążkowe są iglaste, a okrytozalążkowe są liściaste. Jedynym wyjątkiem spośród wszystkich drzew na świecie jest właśnie miłorząb dwuklapowy. Jest to jedyne drzewo na Ziemi, które jest liściastym drzewem nagozalążkowym.
Źródła: mojedrzewa.pl, ogrod.pan.pl, idpan.poznan.pl
Zobacz też:
Tu historia przenika się z legendą. Zamek Frankenstein robi wrażenie
Na "wyspie chmur" możesz nocować za darmo. Wyjątkowa o każdej porze roku
Bajkowy zamek o niebywałej historii. Zachwyca średniowiecznym klimatem