Reklama
Reklama

W maju znajdziesz go w lesie. Jest jadalny i łatwo go rozpoznać

Ten grzyb nie bez powodu nazywany jest kurczakiem, a właśnie teraz można na niego polować w lasach. Gdzie występuje żółciak siarkowy i czy łatwo go rozpoznać? Zrobisz z niego pyszny posiłek, ale pod pewnymi warunkami.

Gdzie występuje żółciak siarkowy?

Huba siarkowa to grzyb, który pojawia się na przełomie kwietnia i maja. Zazwyczaj można go spotkać w lasach, ale też parkach i ogrodach. Grzyb kurczak porasta drzewa, a najczęściej owocowe oraz dęby, topole, jak również buki. Wielu grzybiarzy uważa, że żółciak z czeremchy nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest trujący. Nie ma jednak na to dowodów, aby faktycznie po niego nie sięgać. Podobnie odradza się jedzenia żółciaka siarkowego z cisu oraz robinii akacjowej.  

Zazwyczaj huba siarkowa porasta stare pnie drzew, co wywołuje brunatną zgniliznę drewna. Warto pamiętać, że grzyb kurczak jest pasożytem, a kiedy na dobre zadomowi się w ogrodzie, to po kilku latach należy spodziewać się zgniłych drzew. Będąc na łonie natury wiosną, nie sposób ominąć żółciaka siarkowego, który swoim jaskrawym kolorem przykuwa wzrok.   

Jak wygląda grzyb kurczak?

Grzyb kurczak poza charakterystyczną barwą posiada owocnik w kształcie wachlarza, który może osiągnąć nawet 50 cm szerokości. Jego nazwa pochodzi od koloru, jaki posiada, ale warto dodać, że anglojęzyczni grzybiarze nazywają żółciaka: chicken of the woods. Co ciekawe, po usmażeniu grzyb przypomina smakiem pierś z kurczaka!  

Dorodne huby siarkowe mają najbardziej intensywną barwę oraz są niezwykle miękkie, przez co należy być ostrożnym podczas zbiorów. Nie warto czekać na żółciaka, aż bardziej dojrzeje, ponieważ z czasem staje się on twardy oraz bledszy, co przekłada się na utratę smaku. Jeśli chcesz upichcić z grzyba kurczaka obiad, to najlepiej ucinaj go blisko pnia drzewa. Koniecznie pamiętaj o tym, aby sprawdzić, czy żółciak nie jest robaczywy oraz oczyść go przed gotowaniem. 

Co warto wiedzieć o hubie siarkowej?

Nie wolno spożywać żółciaka siarowego na surowo, ponieważ jest wtedy trujący. Z tego powodu musisz poddać go obróbce termicznej. Zaleca się, aby ugotować grzyba w osolonej wodzie przez 20 minut, a dopiero potem go smażyć, piec lub marynować. Wiele osób porównuje smak żółciaka do tofu oraz wymienia jego właściwości przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, jak również sporą dawkę witamin. 

Podczas polowania na grzyba podobnego do kurczaka bądź uważny, ponieważ bardzo łatwo pomylić go z zębniczkiem północnym, jodłowicą górską lub murszakiem rdzawym, które są niejadalne! 

Źródło: youtube.com/@ytpaweligrzyby, kuchnia.fakt.pl, regiodom.pl.  

Zobacz też:

Myślisz, że znasz język polski? Te słowa i sformułowania mogą cię zaskoczyć

Jego dziób zmienia kolor. Jest ich Polsce coraz mniej

Czy rośliny inwazyjne są przyjazne pszczołom? Badacze podzieleni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyroda | ciekawostki | ciekawe miejsca