Reklama
Reklama

Gratka dla grzybiarzy. Ten grzyb jest jadalny tylko w określonej sytuacji

Muchomor czerwieniejący potrafi zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych pasjonatów grzybobrania. To wyjątkowy jadalny grzyb rosnący w polskich lasach, choć wymaga ostrożności. Nie tylko łatwo go pomylić z innymi muchomorami, ale też wymaga odpowiedniego przygotowania.

Czy muchomory czerwieniejące są jadalne?

Muchomor czerwieniejący (Amanita rubescencs) rośnie od czerwca do listopada. Możesz go znaleźć w lasach liściastych, iglastych i mieszanych. W atlasach leśnych często opisywany jest jako trujący w stanie surowym, ale po odpowiedniej obróbce staje się jadalny. Jest ceniony za delikatny i łagodny smak.

Tego wyjątkowego grzyba można łatwo pomylić z trującym muchomorem plamistym. Dlatego ważne jest, by nie popaść w rutynę i zawsze sprawdzać cechy charakterystyczne znalezionych osobników. Muchomor czerwieniejący jest grzybem dość zmiennym, co dodatkowo zwiększa ryzyko pomyłki.

Muchomor czerwieniejący jest też nazywany różówką, muchomorem czerwonawym i muchomorem cętkowanym.

Jak rozpoznać muchomora czerwieniejącego?

Kapelusz grzyba jest początkowo półkulisty, a następnie staje się wypukły i wklęsły. Jego średnica sięga 15 cm. Ma jasnobrązowy kolor, często z odrobiną czerwieni. Czasem pokrywają go czerwonobrązowe plamy. Miąższ muchomora ma kolor biały, ale po uszkodzeniu zabarwia się na czerwono — stąd właśnie wzięła się nazwa grzyba. Jest to też jego najbardziej charakterystyczna cecha, odróżniająca go od muchomora plamistego.

Trzon muchomora czerwieniejącego jest biały, choć miewa czerwone przebarwienia. Jest rozszerzony u podstawy, a jego górną część otacza prążkowany pierścień.

Przygotowanie muchomora czerwieniejącego

Surowy muchomor czerwieniejący jest trujący, ale po odpowiedniej obróbce termicznej staje się jadalny. Można go smażyć, dusić i gotować. Niektórzy twierdzą, że po usmażeniu jest smaczniejszy od kani, choć jest to rzecz gustu. To doskonały dodatek do zup i sosów. Nie nadaje się jedynie do suszenia.

Muchomor czerwieniejący ma łagodny, lekko mięsisty smak. Jednak ze względu na to, że w stanie surowym jest trujący, a także łatwo pomylić go z innymi gatunkami, przeznaczony jest dla doświadczonych grzybiarzy. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, lepiej będzie zrezygnować ze zbioru. Zawsze warto też rozważyć oddanie zebranych grzybów do identyfikacji w najbliższym punkcie sanitarno-epidemiologicznym.

Źródła: encyklopedialesna.com, nagrzyby.pl, cudnapolska.pl

Zobacz też:

Ta miejscowość niedługo stanie się uzdrowiskiem. Co oferuje?

Ta miejscowość istnieje naprawdę! Tu nagrano teledysk do "Last Christmas"

Barokowy pałac na wodzie to perełka Saksonii. Zamieszkiwał go polski król

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby jadalne | grzyby trujące | grzybobranie