Kasztany jadalne wcale nie pochodzą od kasztanowca. To owoce innej rośliny
Wraz z nadejściem jesieni pojawiają się nowe owoce i warzywa sezonowe. Właśnie teraz możemy zauważyć, że w sklepach pojawiają się kasztany. Większości osób kojarzą się z owocami dobrze znanego nam kasztanowca. W rzeczywistości ta smakowita przekąska pochodzi od innej rośliny.
Kasztanowce to popularne drzewa, które możemy zobaczyć praktycznie w całej Polsce. Nie można mylić ich z kasztanami jadalnymi — to właśnie te rośliny dają pyszne owoce, które jesienią smakują najlepiej.
Choć nazwy obu drzew brzmią niemal identycznie, kasztan jadalny (Castanea sativa) i kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum) to zupełnie różne gatunki — należące nawet do innych rodzin botanicznych. Kasztan jadalny pochodzi z południowo-wschodniej Europy oraz Azji Mniejszej i należy do rodziny bukowatych, do której zaliczają się też buki i dęby. Kasztanowiec natomiast reprezentuje rodzinę mydleńcowatych i przywędrował do Europy z rejonów Bałkanów oraz Azji Zachodniej.
To właśnie kasztan jadalny jest "prawdziwym" kasztanem — jego owoce są w pełni jadalne i stanowią ceniony przysmak w kuchni. W przeciwieństwie do niego owoce kasztanowca zwyczajnego są trujące — zawierają gorzkie saponiny, które mogą powodować bóle brzucha, wymioty i inne objawy zatrucia.
Pod względem wyglądu oba drzewa różnią się dość wyraźnie. Liście kasztana jadalnego są pojedyncze, podłużne i mają ostro ząbkowane brzegi. Tworzy długie cienkie kwiatostany, które przypominają kłosy, a jego owoce mają cienką kolczastą okrywę z długimi gęstymi igiełkami i zawierają kilka spiczastych nasion z kępką włosków na końcu.
W Polsce kasztan jadalny występuje rzadko i zwykle pełni funkcję ozdobną, choć w cieplejszych regionach (np. na Dolnym Śląsku czy w Małopolsce) udaje się go uprawiać również dla owoców. Z kolei kasztanowiec jest bardzo rozpowszechniony — to typowe drzewo parkowe i alejowe, które stało się jednym z symboli polskiego krajobrazu miejskiego.
Zobacz także: Przysmak godny cesarskiego stołu. Ten muchomor jest jadalny
Kasztany, czyli owoce kasztana jadalnego mają delikatny, lekko słodkawy smak, który dla wielu osób jest połączeniem orzecha laskowskiego, batata i wanilii. Po upieczeniu ich miąższ staje się miękki, mączysty i kremowy. Ich smak jest o wiele delikatniejszy od popularnych migdałów czy orzechów laskowych. Kryją w sobie za to delikatne, maślane nuty.
Surowe kasztany są twarde, gorzkie i trudne do obrania. Z tego powodu należy je opiec albo ugotować. Po upieczeniu nabierają aromatu, słodyczy i przypominają odrobinę pieczone ziemniaki o orzechowym posmaku. Po ugotowaniu z kolei stają się bardzo miękkie, lekko mączne, przez co nadają się do deserów i farszów.
Kasztany to uniwersalny dodatek, który można podawać w wersji wytrawnej i na słodko. Sprawdzą się jako dodatek do mięs, w farszach czy w zupach krem. W wersji słodkiej można dodawać je do deserów w połączeniu z czekoladą, wanilią czy rumem. Można z nich przygotować klasyczne francuskie purée de marrons, różne ciasta czy nadzienia do ciastek lub naleśników.
Źródło: szczepionyorzech.pl, mojedrzewa.pl
Zobacz też:
Pierwszy śnieg w 2025 już wkrótce? Sprawdzamy prognozy
Diabelska Maczuga w Gorzeszowie. Co mówi o niej legenda?
Jedna z najlepiej zachowanych twierdz. Przyciąga turystów jak magnes