W lesie to gatunek inwazyjny. Polacy zajadają się owocami
Świdośliwa jest gatunkiem inwazyjnym w Polsce i ekspansywnym. W Polskich lasach zabiera miejsce w ekosystemie wielu rodzimym gatunkom. Pomimo tego, wielu ogrodników i działkowców decyduje się na zasadzenie tej rośliny w swoim ogrodzie. Dlaczego krzew ten cieszy się w Polsce tak wielką popularnością?
Świdośliwa to prawdziwy hit w rodzinnych ogrodach działkowych. Niskie odmiany hodowane są dla walorów dekoracyjnych oraz pysznych owoców. Jak się okazuje, owoce świdośliwy są bogatsze w składniki pokarmowe od popularnej borówki amerykańskiej.
Świdośliwa jest krzewem z rodziny różowatych. Obejmuje ok. 26 gatunków występujących naturalnie w Ameryce Północnej, południowej Europie, północno-zachodniej Afryce. Spotykana jest także w południowo-zachodniej Azji. W Polsce jest jednak gatunkiem inwazyjnym. Najpopularniejszymi gatunkami są świdośliwa kanadyjska i olcholistna. Do Polski zostały sprowadzone z Kanady w XIX wieku.
Świdośliwa często uprawiana jest na działkach i w ogrodach przydomowych. Niestety roślina ta jest dość ekspansywna. Rozmnaża się przez kłącze lub nasiona przenoszone przez ptaki na duże odległości. W polskich lasach zabiera miejsce i siedliska rodzimym gatunkom. Skąd taka popularność tej rośliny?
Świdośliwa może przybierać rozmiar krzewu lub sporego drzewa. Często wybierana jest przez działkowiczów dla ich walorów dekoracyjnych. Krzewy świdośliwy na wiosnę jako jedne z pierwszych pokrywają się obficie, białymi kwiatami. Ponadto jesienią liście mogą przybierać czerwone odcienie. Roślina ta zwiększa walory dekoracyjne ogrodu o każdej porze roku.
Swoją popularność świdośliwa zyskuje także ze względu na niskie wymagania. Często jest określana jako samoobsługowa. Roślina ta jest samopylna, odporna na choroby, szkodniki i mróz. Radzi sobie na stanowisku słonecznym, ale także w półcieniu. Jest także odporna na susze, jednak hodowana dla owoców wymaga regularnego podlewania. Dzięki temu owoce są dorodne i smaczne.
Najlepiej owocują takie odmiany jak: 'Honeywood', 'Buffalo', 'Prince Wiliam' czy 'Nelson'. Na działki wybierane są rośliny niskie do 1,5 metra wysokości, co ułatwia zbiory. Z kolei w celach dekoracyjnych często ogrodnicy sięgają po odmiany wyższe dorastające do 3, a nawet 5 metrów.
Owoce świdośliwy to kolejny powód, dla którego wielu ogrodników sięga właśnie po tę roślinę. Z wyglądu i smaku przypominają borówkę amerykańską, przez co często są do niej przyrównywane. Świdośliwa dojrzewa w lipcu. Jej zbiory trwają średnio 3 tygodnie.
Zaraz po osiągnięciu dojrzałości owoce świdośliwy doskonale nadają się na różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury lub mrożonki. Zawierają wówczas największą ilość pektyn, które ułatwiają uzyskanie odpowiedniej gęstości produktu.
Przeczytaj również: Popularny krzew ma niepokojące właściwoci. Zjedzenie tych jagód można przepłacić zdrowiem
Owoce w pełni dojrzałe są słodsze. Mogą być spożywane na surowo czy w formie soków. Warto wiedzieć, że owoce świdośliwy są mocno związane z szypułkami, co powoduje, że nie opadają. Po okresie pełnej dojrzałości stają się miękkie i tracą swój smak.
Te niepozorne, drobne owoce zawierają wiele zdrowotnych właściwości. Świdośliwa jest bogata w polifenole, antocyjany i procyjanidyny z rodziny flawonoidów. Substancje te wykazują działanie antyoksydacyjne neutralizujące wolne rodniki i chroniące organizm przed nowotworami i innymi chorobami przewlekłymi. Ponadto według badań Meczarskiej, Cyboran-Mikołajczyk, Wołoch i innych zawarte w świdośliwie olcholistnej polifenole zapobiegają cukrzycy.
W porównaniu do borówek amerykańskich owoce świdośliwy zawierają 7 razy więcej wapnia, 4 razy więcej magnezu, 3 razy więcej żelaza i 2 razy więcej potasu. Są także bogatsze w witaminę C, witaminę B2 i błonnik.
Źródło: dietetycy.org.pl, akademiaroslin.pl
Zobacz też:
Różowy pasikonik to nie wytwór AI. Takie wybryki natury istnieją naprawdę
Wygląda pięknie, ale zatruwa powietrze. Efekt podobny do smogu
Ten Mały Wawel leży 160 km od Krakowa. Nazywany perłą Podkarpacia