Najdroższe warzywo świata rośnie w Polsce. Można je spotkać w lesie
Wyglądają nie pozornie, a są najbardziej pożądanym smakołykiem w wykwintnych restauracjach! Znajdziesz je w Polskich lasach, gdzie uważane są za chwast. Jakie mają właściwości i ile kosztują pędy dzikiego chmielu? Płacą za niego w euro.
Każdy wie, że chmiel jest wykorzystywany głównie do produkcji piwa, ale niewielu zdaję sobie sprawę, że młode pędy tej rośliny są sporo warte oraz smaczne. Jak wyglądają "szparagi chmielowe"?
Wyrastają na wysokie kłącza, które łudząco przypominają pokrzywę, przez co wielu omija je szerokim łukiem. Wyróżniają je postrzępione liście w kształcie serca, jędrne młode pędy oraz to, że można spożywać je na surowo.
Dlaczego młody chmiel nazywa się "szparagami chmielowymi"? Pędy dzikiego chmielu w smaku przypominają szparagi, a w okresie wiosennym nie brakuje rozmaitych przepisów na nie. Pędy chmielu zaliczają się do przysmaków z Flamandii, gdzie tradycyjnie królują na stołach, ale jako biała odmiana pędów chmielowych.
Dzikie pędy chmielu rosną zazwyczaj w lasach, ale można je także spotkać w pobliżu rzek oraz na starych budynkach lub innych roślinach. Zielony dziki chmiel, który jest uważany w Polsce za chwast, ma niezwykle krótki termin spożycia po zebraniu i rośnie zaledwie kilka tygodni.
Szczęściarze mogą znaleźć młode pędy dzikiego chmielu w swoim ogrodzie! Na rynku dostępne są także nasiona, z których z łatwością da się wyhodować młode pędy chmielu.
Smak młodych pędów chmielu opisywany jest jako lekko orzechowy z nutą goryczy, innym przypominają one brokuła, przez co opinie smakoszy dzikich kłączy są podzielone. Do właściwości młodych pędów chmielu można zaliczyć działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz wspomagające trawienie. "Szparagi chmielowe" zawierają sporo witaminy C, żelaza, cynku i błonnika.
Niektórzy oprócz pędów chmielu wykorzystują także jego młode liście, z których przygotowują sałatki lub herbaty. Tę roślinę można smażyć, piec, a nawet gotować na parze. Co więcej, młode pędy chmielu są stosowane również w przemyśle kosmetycznym, gdzie uzyskuje się z niego m.in. szampony do włosów.
W Europie Zachodniej młode pędy dzikiego chmielu są najbardziej smakowitym rarytasem, a szczególnie dla Belgów, Holendrów oraz Francuzów. Nie bez powodu "szparagi chmielowe" są nazywane najdroższym warzywem świata, ponieważ cena pędów chmielu przyprawia o zawrót głowy.
Za 1 kg dzikich kłączy zachodni smakosze są w stanie zapłacić około 1 tysiąca euro, co po obecnym kursie na przelicza się, jako ponad 4 tysiące złotych!
Warto pamiętać, że zbiór młodych pędów chmielu może zająć sporo czasu, a na dodatek błyskawicznie tracą one świeżość oraz właściwości. Pogoda również wpływa na ilość młodych pędów dzikiego chmielu, co może znacznie utrudniać poszukiwania.
Źródło: top.pl, stronazdrowia.pl, elamo.pl.
Zobacz też:
Zapomniany szlak w polskich Tatrach. W PRL-u był hitem górskich wycieczek
Te ryby to pogromcy mikroplastiku w wodzie? Nowe badania
Jeden z najpiękniejszych ptaków Polski. Gdzie można go spotkać?