Są ukryte pod ziemią. Czarne diamenty rosną w polskich lasach
Trufle, nazywane również "czarnymi diamentami", od lat uchodzą za jedne z najbardziej pożądanych i luksusowych grzybów na świecie. Choć są kojarzone głównie z regionami Francji, Włoch czy Hiszpanii, ich obecność została potwierdzona także na terenie Polski. Gdzie zatem można ich szukać? Czy polskie trufle są równie cenne?
W Polsce występuje kilkanaście gatunków trufli, zarówno tych cenionych kulinarnie, jak i pozbawionych wartości spożywczej. Najważniejszym i najczęściej potwierdzanym gatunkiem w kraju jest trufla letnia (łac. Tuber aestivum) , występująca w lasach liściastych i mieszanych. Gatunek ten szczególnie preferuje tereny o glebach wapiennych i dobrze przepuszczalnych.
Według informacji Lasów Państwowych, można ją znaleźć m.in. na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, w Borach Tucholskich, na Wyżynie Małopolskiej, w Niecce Nidziańskiej oraz na Pogórzu Przemyskim. W Polsce nie występuje trufla biała (łac. Tuber magnatum), najbardziej ceniona i najdroższa na świecie - jej obecność potwierdzono tylko w południowej Europie
Przeczytaj także: To najbardziej gorzki grzyb świata. Rośnie w Polsce
Trufla letnia rośnie pod ziemią, zwykle na głębokości kilku do kilkunastu centymetrów, w ścisłym związku z korzeniami drzew liściastych, takich jak dąb, buk, grab, leszczyna, lipa czy topola. Owocniki trufli letniej mają kulisty lub nieregularny kształt, osiągają średnicę od 2 do nawet 10 cm, a ich powierzchnia jest czarna lub ciemnobrunatna, pokryta charakterystycznymi piramidalnymi brodawkami. Wnętrze trufli jest jasne, marmurkowate, z widoczną białą siecią żyłek. Grzyb ten charakteryzuje się delikatnym, przyjemnym, lekko orzechowym aromatem, który jest mniej intensywny niż u trufli południowoeuropejskich.
Trufla letnia wykorzystywana jest w polskiej kuchni przede wszystkim jako grzyb przyprawowy. Oznacza to, że ze względu na swój dominujący aromat i smak - nie jest używana jako główny składnik potrawy, lecz dodatek podkreślający smak oraz zapach dania. Trufla letnia doskonale komponuje się z dziczyzną i makaronami, a także farszami, omletami czy risotto. Jej aromat i smak są delikatniejsze niż u gatunków południowoeuropejskich, tj. trufli białych i czarnozarodnikowych z Włoch czy Francji.
W Polsce trufla letnia ma rosnącą, ale wciąż umiarkowaną wartość ekonomiczną. Jej ceny zależą od wielu czynników, m.in. jakości, wielkości i sezonu. W ostatnich latach za 100 g tego grzyba płacono ponad 100 zł, co oznacza ok. 1000 zł za kg w handlu detalicznym. W skupie lub przy sprzedaży hurtowej dla restauracji i pośredników cena jest zwykle niższa i waha się w granicach ok. 800 zł za kilogram. Dla porównania, na rynkach zachodnioeuropejskich te bardziej cenione gatunki trufli kosztują nawet kilkanaście tysięcy złotych za kilogram.
Źródła: lasy.gov.pl, money.pl, zielonyogrodek.pl, polskietrufle.pl
Zobacz też:
Dzikie bambusy w Polsce. Zaobserwowano pierwsze stanowisko
To największy ogród botaniczny w Polsce. Zajmuje ponad 67 ha
Te ptaki nie cieszą się dobrą sławą. Sprzymierzeńcy natury czy zagrożenie?