Reklama
Reklama

To najbardziej gorzki grzyb świata. Rośnie w Polsce

W świecie grzybów istnieje wiele gatunków, które zaskakują swoimi właściwościami. Jednym z nich jest gorzkobiałek trzoneczkowy (łac. Amaropostia stiptica), uznawany za najbardziej gorzki grzyb występujący na Ziemi. Chociaż nie zawiera toksycznych substancji, jego smak skutecznie odstrasza od konsumpcji.​ Poznaj niesamowite fakty o tym gatunku i sprawdź, co odkryli naukowcy.

Jak wygląda gorzkobiałek trzoneczkowy i gdzie można go spotkać?

Owocnik gorzkobiałka trzoneczkowego jest jednoroczny i przyrasta bokiem lub nasadą do podłoża. Osiąga średnicę od 3 do 8 cm (czasem do 12 cm) i ma kształt muszlowaty, nerkowaty lub konsolowaty. Powierzchnia tego grzyba jest początkowo biała i omszona, jednak z czasem staje się bardziej kremowa, żółta lub pomarańczowa, często brodawkowata i pofałdowana. Gorzkobiałek rośnie w niewielkich skupiskach i ma rurkowaty hymenofor. Grzyb ten nie jest trujący, jednak nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest mocno gorzki i piekący w smaku. 

Gorzkobiałek trzoneczkowy jest grzybem saprotroficznym, czyli czerpie pokarm z materii organicznej zawartej w martwym drewnie. Niekiedy atakuje także uszkodzone drzewa, ograniczając się jedynie do miejsca zranienia. Najczęściej jednak gorzkobiałek porasta pniaki i leżące pnie drzew takich jak świerk, jodła czy sosna, można go także spotkać na drewnianych konstrukcjach poza lasem. Oprócz Polski występuje także w innych częściach Europy, a także w Azji i Ameryce Północnej.

Najbardziej gorzki grzyb na świecie – skuteczna strategia przetrwania

Jak sama nazwa wskazuje, gorzkobiałek charakteryzuje się ekstremalnie gorzkim smakiem. Badania opublikowane na łamach czasopisma "Journal of Agricultural Food Chemistry" wykazały, że Amaropostia stiptica zawiera cząsteczkę o nazwie oligoporin D. Substancja ta nawet w śladowych ilościach aktywuje receptor TAS2R46 odpowiedzialny za rozpoznawanie gorzkiego smaku u człowieka.

Naukowcy podkreślają, że zjedzenie nawet niewielkiego fragmentu gorzkobiałka wywołuje intensywne, długotrwałe i trudne do wytrzymania uczucie goryczy. To właśnie ta właściwość sprawia, że Amaropostia stiptica nie trafia do jadłospisów, mimo braku właściwości toksycznych. Jak zauważają badacze, najprawdopodobniej jest to mechanizm obronny wykształcony w toku ewolucji – percepcja gorzkiego smaku z natury ostrzega przed spożyciem potencjalnie toksycznych związków dla organizmu.

Źródło: g.pl

Publikacja naukowa: Schmitz, L. M., Lang, T., Steuer, A., Koppelmann, L., Di Pizio, A., Arnold, N., & Behrens, M. (2025). Taste-Guided Isolation of Bitter Compounds from the Mushroom Amaropostia stiptica Activates a Subset of Human Bitter Taste Receptors. Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Zobacz też:

Choinka nie zawsze była powszechna. Dawniej stawiali ją tylko najbogatsi?

Niebezpieczne zjawisko pojawia się na rzekach podczas mrozu. Co to śryż?

Przyrodnicy ostrzegają. Inwazyjna mszyca może pojawić się na choince

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyroda | naukowcy | odkrycia naukowe