Reklama
Reklama

Ten grzyb często trafia do koszyków. Mało kto wie, że może być skażony

Podgrzybki od lat uchodziły za przysmak w polskiej kuchni. Tymczasem badania naukowe wskazują, że te niepozorne grzyby mogą gromadzić niebezpieczną ilość rtęci. Czy popularny przysmak staje się cichym zagrożeniem na talerzu?

Podgrzybek zajączek, borowik zajęczy lub po prostu podgrzybek

Podgrzybek zajączek znany również jako borowik zajęczy czy podgrzybek należy do rodziny borowikowatych. W Polsce jest grzybem powszechnie występującym. 

Dlaczego nazwa się go zajączkiem? Odpowiedź kryje się w jego łacińskiej nazwie - Xerocomus subtomentosus. Drugi człon tej nazwy można tłumaczyć “pokryty delikatnym meszkiem". I rzeczywiście kapelusze tych grzybów są miękkie w dotyku niczym sierść zajączka.  

Podgrzybek zajączek występuje zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Często rośnie w pobliżu borówki czernicy i brusznicy. Tworzy mikoryzę z dębami, bukami, ale także sosnami czy świerkami.  

Jak wygląda podgrzybek?

Podgrzybek jest na tyle charakterystyczny, że raczej łatwo go rozpoznać i odróżnić od innych grzybów. Młode owocniki mają półkoliste kapelusze, które z czasem mogą się prostować i odwijać. Przybierają kolor oliwkowobrązowy, siwobrązowy czy żółtobrązowy.  

Przeczytaj też: Pojawia się po pierwszych przymrozkach. Szukaj w określonych miejscach

Pod kapeluszem znajduje się rurkowaty hymenofor. Jeśli przełamiemy kapelusz i naciśniemy, miąższ lekko zsinieje

Podgrzybek ma trzon cylindryczny na dole lekko zwężony, a na górze ziarnisty, czasami siateczkowy. Może mieć kolor żółty, żółtobrązowy czy czerwonobrązowy.  

Czy podgrzybek jest jadalny?

Podgrzybek jest grzybem jadalnym i dopuszczonym do obrotu. Jego zastosowanie w kuchni polskiej ma długą tradycję. Najczęściej przygotowuje się z niego sosy i zupy. Najlepiej zbierać młode owocniki, które są łagodne w smaku i jędrne. Z czasem stają się gąbczaste i mocno nasączone wodą. 

Podgrzybek ma mało wartości odżywczych w porównaniu z innymi gatunkami. Niestety najnowsze badania wskazują, że może zawierać niebezpieczne dla człowieka substancje

Uwaga na rtęć w podgrzybkach

W badaniach przeprowadzonych przez Chojnacką i innych naukowców z Uniwersytetu Gdańskiego wynika, że podgrzybki mogą zawierać znaczną ilość rtęci niebezpieczną dla zdrowia człowieka. Badania przeprowadzone były w 12 lokalizacjach w Polsce. Ilość rtęci w kapeluszach różniła się od lokalizacji i największa była w Złotoryi na glebach bogatych w minerały.  

Tendencję podgrzybków do kumulacji rtęci potwierdziły badania słowackich naukowców przeprowadzone w 60 lokalizacjach. Badali oni stężenie rtęci w podgrzybkach i innych gatunkach grzybów. Okazało się, że borowik zajęczy najmocniej kumulował rtęć.  

Źródło: grzybypolski.pl, ekologia.pl, pubmed 

Zobacz też:

Uwalniają go silne wiatry i sztormy. Zaczyna się sezon nad Bałtykiem

Mało znana perełka Dolnego Śląska. Widok na turkusowe jeziorko zapiera dech

Jedna z największych rezydencji w Europie. Miała tyle okien, ile dni w roku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyroda | ciekawostki | grzyby