Reklama
Reklama

W tych polskich lasach można spotkać trufle. Ich cena zwala z nóg

W polskich lasach można znaleźć prawdziwe skarby. Chociaż nie błyszczą, to ich cena dla wielu jest zaskoczeniem. Nie bez powodu trufle nazywane są “czarnymi diamentami”. Jakie gatunki pojawiają się w Polsce, gdzie ich szukać i co warto o nich wiedzieć?

Trufle w polskich lasach

Trufle są jednymi z najbardziej tajemniczych grzybów. Ich znalezienie jest sporym wyzwaniem, ponieważ nie rosną na pniach drzew ani w ściółce leśnej. Dojrzewają pod ziemią, zwykle w towarzystwie drzew liściastych, takich jak dęby, buki czy graby. Ich niepowtarzalny, intensywny zapach przyciąga zwierzęta i ludzi. Trufle uważane są za symbol luksusu, kulinarny rarytas, a nawet za afrodyzjak.

Najcenniejszym gatunkiem rosnącej u nas trufli jest trufla letnia (Tuber aestivum). Oprócz niej pojawiają się też trufle wgłębione, wielkozarodnikowe, zimowe, rude, jaskrawe i białawe. Ceny najtańszych gatunków mogą zaczynać się od kilkudziesięciu złotych za kilogram. Wyobraźnię jednak pobudza tajemnicza trufla letnia.

Gdzie można znaleźć trufle?

Grzybiarze często zastanawiają się, gdzie w Polsce można znaleźć trufle. Dobra wiadomość jest taka, że rosną one m.in. na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej, Niecki Nidziańskiej czy w Borach Tucholskich. Najłatwiej o nie tam, gdzie gleba jest żyzna i bogata w wapń. Ich obecność bywa odnotowywana też na Lubelszczyźnie i w okolicach Opola.

Jest też druga strona medalu. Chociaż wizja znalezienia trufli jest kusząca, to trzeba pamiętać, że trufle wgłębione są w Polsce objęte ścisłą ochroną gatunkową. Kara za ich zbieranie może sięgnąć 5 tys. złotych.

Szokująca cena trufli

Trufle letnie mogą kosztować nawet 4,5 tys. zł za kilogram. Ich cena nie wzięła się znikąd. Bardzo trudno jest znaleźć te wyjątkowe grzyby, a ich uprawa jest skomplikowana. Z kolei zbieranie w lesie stanowi spore wyzwanie, ponieważ rozwijają się na głębokości 10-20 cm.

Najczęściej w poszukiwaniu trufli pomagają specjalnie szkolone psy, które są w stanie wyczuć ich zapach. Co ciekawe, kiedyś zamiast psów, na truflowe grzybobranie zabierano świnie. Praktyka straciła na popularności, ponieważ świnie jest trudniej kontrolować, a w dodatku te zwierzaki mają tendencję do zjadania znalezionych trufli.

Ostatecznie na cenę trufli wpływa kilka czynników, takich jak gatunek, czas zbiorów, jakość owocników, skomplikowana hodowla (białe trufle można zbierać jedynie w środowisku naturalnym) oraz nieprzewidywalność zbiorów. Warto pamiętać, że zebrane grzyby szybko tracą swój cenny aromat.

Istotny jest również gatunek. Do 4,5 tys. zł za kilogram przyjdzie nam zapłacić za truflę czarną. Znacznie droższa jest trufla biała (Tuber magnatum Picco), która niestety nie występuje w Polsce. Jej cena, szczególnie osobników z okolic Alby we Włoszech, może sięgać nawet 30 tys. złotych za kilogram. Kwoty te oczywiście są zmienne i w dużej mierze zależą nie tylko od gatunku trufli, ale też od jakości zebranych owocników.

Źródła: lasy.gov.pl, polskietrufle.pl, bio-forum.pl, naukawpolsce.pl, ekologia.pl

Zobacz też:

Populacja tego gatunku powoli maleje. Co jest przyczyną tego zjawiska?

Kiedy ubieramy choinkę? Są dwie daty - jedna tradycyjna, a druga kościelna

Myślisz, że to błahostka? Możesz zdziwić się wynikiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | grzybobranie