Można je zbierać przez całą zimę. Szukaj określonych gatunków drzew
Ten niezwykły grzyb doskonale znosi mróz. Można go znaleźć nawet w środku zimy. Boczniak ostrygowaty jest jadalny, a przy tym jest wyjątkowo zdrowy. Chociaż w Polsce nie cieszy się dużą popularnością, to warto zacząć po niego sięgać. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie i kiedy go szukać.
W świecie grzybów mało jaki gatunek potrafi pochwalić się taką odpornością. Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) najlepiej rośnie zimą. Najczęściej wyrasta na obumarłych pniach oraz na osłabionych i starych drzewach liściastych. Jeśli chcesz go znaleźć, przyglądaj się topolom, bukom, grabom, brzozom i wierzbom. Można go znaleźć w całej Polsce. Występuje pospolicie, choć rzadko jest brany pod uwagę podczas grzybobrania.
Sezon na jego zbiory rozpoczyna się z końcem października, a najliczniej występuje w listopadzie. Jeśli zima jest łagodna, to owocniki wyrastają aż do lutego. Pojawiają się w grupach, więc z każdego miejsca, w którym wyrosną, możesz zebrać od kilku do nawet kilkunastu grzybów.
Tego grzyba ciężko jest pomylić z innymi gatunkami. Wystarczy pamiętać o kilku charakterystycznych cechach. Boczniak ostrygowaty ma mięsisty, wachlarzowaty kapelusz o gładkiej powierzchni, który pozbawiony jest skóry. Jego średnica może sięgać nawet 25 cm. Kapelusze przybierają różne odcienie koloru szarego, żółtego, brązowego, niebieskiego, a czasem nawet fioletowego.
Blaszki są gęste i szerokie. Zbiegają się głęboko na trzonie, który ma długość do 4 cm, choć czasem ma postać szczątkową, ledwo dostrzegalną. Boczniaka ostrygowatego można pomylić z jadalnym boczniakiem łyżkowatym i boczniakiem rowkowanotrzonowym oraz niejadalnym łycznikiem późnym.
Tutaj odpowiedź jest jednoznaczna. Boczniak ostrygowaty jest jadalny i jest zdrowy. Zawiera wysokiej jakości, łatwoprzyswajalne białko, kwas foliowy, błonnik i witaminy z grupy B. Dodatkowo ma właściwości obniżające poziom cholesterolu, a jego spożywanie wspomaga układ krążenia oraz układ odpornościowy. Przy tym wszystkim jest grzybem niskokalorycznym. Trzeba tylko pamiętać, by zbierać młode owocniki, ponieważ starsze stają się łykowate i niedobre.
Choć w polskiej kuchni boczniaki ostrygowate przegrywają z popularniejszymi gatunkami, jak borowiki czy kurki, to warto uwzględnić je podczas grzybobrania. Szczególnie że to jeden z niewielu gatunków grzybów jadalnych rosnących zimą w polskich lasach. Boczniaki ostrygowate mają delikatny, lekko orzechowy smak. Można je panierować, grillować, smażyć, dodawać do zup oraz farszu. Doskonale sprawdzają się jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Mogą być uzupełnieniem posiłku lub głównym bohaterem dania.
Chociaż boczniaka ostrygowatego cięzko jest pomylić z niejadalnymi czy trującymi grzybami, zawsze należy zachować ostrożność i nie poddawać się rutynie. W razie jakichkolwiek wątpliwości bezpieczniej będzie zrezygnować ze zbioru lub oddać grzyby do stacji sanitarno-epidemiologicznej, żeby poprawnie zidentyfikował je ekspert.
Źródła: encyklopedialesna.com, nagrzyby.pl, grzybypolski.pl, ekologia.pl
Zobacz też:
Te skały przybrały niezwykłe kształty. Warto je zobaczyć o zachodzie słońca
Zabytkowa willa poświęcona artyście. Historia jego życia chwyta za serce
Mało kto wie o tej atrakcji nad Bałtykiem. Spacer w głąb morza to wyjątkowe wrażenia