Ten grzyb to skarb polskich lasów. Uważany za jeden z najsmaczniejszych
W polskich lasach rośnie grzyb, który jest prawdziwym kulinarnym skarbem. Mleczaj smaczny to jeden z najsmaczniejszych grzybów, choć jest mniej znany niż borowiki czy kurki. Jak go rozpoznać, gdzie go znaleźć i co warto o nim wiedzieć?
Mleczaj smaczny (Lactarius volemus), zwany potocznie “smaczniakiem", to grzyb bardzo charakterystyczny. Jego kapelusz może mieć do 15 cm średnicy, a barwa waha się od czerwonobrązowej do brązowopomarańczowej. Blaszki są gęste, mają barwę białą, następnie żółtą i ciemnieją. Po uszkodzeniu stają się rdzawobrunatne. Grzyb ma do 12 cm wysokości, a trzon osiąga grubość do 3,5 cm. Ma cylindryczny kształt i w środku jest wypełniony.
Mleczko tego grzyba jest jasne i szybko ciemnieje, ale nie jest tak gorzkie, jak w przypadku innych grzybów z tej rodziny. Miąższ mleczaja jest twardy i biały u młodych krówek. Z wiekiem staje się ciemniejszy i przybiera barwę pomarańczową. Ma delikatny orzechowy smak, ale u starszych osobników zaczyna przypominać smak śledzi.
Smaczniak jest popularnym grzybem występującym w lasach liściastych i iglastych. Często można go znaleźć pod świerkami, sosnami, bukami, grabami i dębami.
Inne nazwy mleczaja smacznego to m.in. krówka, mlecz, mleczak, rydz czerwony, rydz smaczny i surojadka.
Nie bez powodu nazwa tego grzyba nawiązuje do jego walorów kulinarnych. Mleczaj smaczny ma subtelny, lekko orzechowy smak. Docenią go zarówno profesjonalni kucharze, jak i osoby chcące przygotowywać smaczne posiłki we własnym domu.
Chociaż smaczniaki nie są tak popularne, jak borowiki czy kurki, to często można znaleźć je w kuchni. Mleczaj smaczny jest polecany początkującym grzybiarzom, ponieważ trudno pomylić go z grzybami trującymi. Charakterystyczne mleczko i rybny zapach są cechami, które wyraźnie odróżniają go od innych gatunków.
Surojadkę można przyrządzić na wiele sposobów. Można ją smażyć, marynować, dusić i suszyć. Najprostszą formą jest podsmażenie kapeluszy na maśle z dodatkiem cebuli i koperku.
Ten grzyb często też jest wykorzystywany jako dodatek do bulionu, ponieważ nadaje zupie wyjątkowy, wyrazisty smak. Orzechowy smak mleczaja smacznego jest też ceniony w farszu do pierogów, szczególnie w okresie świątecznym. Szczególnie że mleczaj zachowuje swój aromat również po wysuszeniu.
Co ciekawe, smaczniaka można spożywać na surowo. Wystarczy dokładnie wypłukać kapelusze, pokroić w plasterki i posypać szczyptą soli i pieprzu. To znakomita przekąska, którą można śmiało podać do stołu.
Źródła: ekologia.pl, kuchnia.fakt.pl, grzyby.pl
Zobacz też:
Malowniczy zamek zbudowany na skale. Widoki zapierają dech w piersiach
Twierdza ukryta w skale. Wiąże się z nią bajkowa opowieść
Jedyna taka atrakcja na świecie. To ciekawostka, którą musisz zobaczyć