Reklama
Reklama

Ten grzyb to trujący sobowtór smardza. Sprawdź, jak rozpoznać różnice

Piestrzenica kasztanowata (łac. Gyromitra esculenta) to grzyb, który budzi sporo kontrowersji. Ten silnie trujący gatunek wyglądem przypomina jadalnego smardza i w niektórych krajach jest sprzedawany jako produkt spożywczy. Dlaczego piestrzenica jest tak niebezpieczna? Czy rzeczywiście można pomylić ją ze smardzem? Sprawdź, co warto wiedzieć o tym intrygującym grzybie.

Jak wygląda piestrzenica kasztanowata?

Piestrzenicę kasztanowatą, zwaną także "babim uchem", łatwo rozpoznać po jej charakterystycznym wyglądzie:

  • Główka - nieregularnie pofałdowana, przypominająca zwoje mózgowe. Kolor od bladego brązu po ciemnobrązowy, czasem wpadający w czerwienie i fiolety.
  • Trzon - krótki, biały lub żółtawy, pusty w środku, dość kruchy.
  • Zapach - delikatny i przyjemny, co może być mylące, bo grzyb zawiera silnie trujące substancje lotne.

Piestrzenica najczęściej jest spotykana na przełomie kwietnia i maja. Gatunek ten rośnie głównie w lasach iglastych na nizinach oraz terenach podgórskich. Często spotykany jest również na zrębach i uprawach leśnych.

Czy piestrzenica kasztanowata jest jadalna?

Należy pamiętać, że zgodnie z oficjalnymi źródłami piestrzenica kasztanowata nie nadaje się do spożycia nawet po silnej obróbce termicznej. Grzyb ten zawiera gyromitrynę, toksynę mogącą powodować uszkodzenia wątroby, nerek i układu nerwowego. Co gorsza, objawy zatrucia grzybem mogą pojawić się dopiero po kilkunastu godzinach, kiedy toksyna zdąży wyrządzić poważne szkody w organizmie.

Przeczytaj także: Ta leśna "rzodkiewka" to rarytas dla grzybiarzy. Jak ją znaleźć?

Mimo zagrożenia życia związanego ze spożyciem tego grzyba w niektórych krajach jest on dopuszczony do sprzedaży, ale pod pewnymi warunkami. W Finlandii, piestrzenicę można kupić pod rygorem poinformowania klienta o jej prawidłowym sposobie przygotowania

Piestrzenica kasztanowata a smardz. Czy można je pomylić?

Niestety o pomyłkę jadalnego smardza z trującą piestrzenicą nietrudno, zwłaszcza dla mniej doświadczonych grzybiarzy. Smardze, podobnie jak piestrzenice, rosną wiosną i mają nieregularne kształty. Jednak najważniejsze różnice to:

  • Główka smardza - jamkowata, przypominająca plaster miodu, stożkowata.
  • Główka piestrzenicy - nieregularna, fałdowana, przypominająca zwoje mózgowe.
  • Kolor smardza - zazwyczaj jaśniejszy, od żółtobrązowego po szarobrązowy.
  • Kolor piestrzenicy - ciemniejszy, często wpadający w odcienie czerwieni i fioletu (chociaż zdarzają się również osobniki jaśniejsze!).

Po tych cechach można z odróżnić smardze od trujących piestrzenic. Jednak przy pobieżnym spojrzeniu nietrudno o pomyłkę, która może być tragiczna w skutkach. Jeżeli natrafimy na takie znalezisko podczas spaceru w lesie, należy je zostawić w spokoju. Dodatkowo warto przypomnieć, że w Polsce smardze są pod ochroną i zbieranie ich na terenie Lasów Państwowych jest zabronione. 

Piestrzenica kasztanowata to grzyb, który może być śmiertelnie trujący. Chociaż niektóre kraje dopuściły ją do sprzedaży po odpowiednim przygotowaniu, nie warto eksperymentować na własną rękę.

Źródła: lasy.gov.pl, pieprznik.pl, magazyn.salamandra.org.pl

Zobacz też:

Szkolne lektury to przeżytek. Nikt już nie utożsamia się z Cezarym Baryką?

Dwa gatunki krzyżują się w Polsce. Naukowcy odkryli coś wyjątkowego

Od marca ważna zmiana. Dostaną 1000 zł miesięcznie na dziecko

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyroda | ciekawoski