Reklama
Reklama

Niesamowite właściwości wierzby. Wywar z kory zastąpi popularny lek

Wierzba, jedno z najbardziej charakterystycznych drzew polskiego krajobrazu, od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej. Jej kora zawiera salicynę – naturalny związek o właściwościach przeciwbólowych i przeciwgorączkowych, który stał się pierwowzorem aspiryny. Co ciekawe, w przeciwieństwie do syntetycznych leków, naturalna salicyna nie podrażnia błony śluzowej żołądka. Jakie jeszcze właściwości lecznicze kryje w sobie kora wierzby? Jak ją stosować, by czerpać z niej korzyści zdrowotne?

Naturalna aspiryna prosto z lasu

W Polsce naturalnie występuje ok. 30. gatunków wierzb oraz ich liczne mieszańce. Rośliny te odgrywają ważną rolę w ekosystemach, pełniąc funkcję fitomelioracyjną. Wierzby sadzi się jako rośliny pionierskie przy zagospodarowaniu nieużytków oraz terenów zdegradowanych w celu zapobiegania erozji gleb.

Co ciekawe, wierzbom przypisywano niegdyś mistyczne właściwości. W ludowych wierzeniach drzewa te miały dwuznaczną reputację. Z jednej strony w ich dziuplach miał mieszkać diabeł. Z drugiej zaś młode gałązki wierzby wtykano w szpary domów, by chronić gospodarstwo przed piorunami i innymi nieszczęściami.

Przeczytaj także:  Niezwykłe właściwości owsa. wykryć, że chorym na raka

Wierzby stanowią także naturalne źródło licznych substancji leczniczych. Dzięki zawartości salicyny, jej kora działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. W korze wierzby znajdują się również flawonoidy, glikozydy fenolowe, kwasy organiczne i sole mineralne, które wspomagają zdrowie organizmu.

Na co pomaga kora wierzby?

Wywar z kory wierzby ma słodko-gorzki smak, ale jego właściwości prozdrowotne są nieocenione. W przeciwieństwie do syntetycznych leków, wywar z wierzby nie podrażnia układu pokarmowego. Stosowany regularnie może pomóc w leczeniu:

  • objawów przeziębienia, grypy i anginy: obniża gorączkę i łagodzi dreszcze, bóle mięśniowe, stawowe oraz ból gardła;
  • reumatyzmu: łagodzi stany zapalne;
  • wyczerpania nerwowego: wycisza, pomaga zasnąć, uspokaja.

Co więcej, kora wierzby także działa korzystnie na skórę – stosuje się ją w leczeniu łuszczycy, trądziku oraz stanów zapalnych. Wywar z kory wierzby można wykorzystać do płukania jamy ustnej i gardła oraz jako okłady na oczy.

Jak przygotować wywar z kory wierzby?

Surowcem zielarskim wierzby jest przede wszystkim kora, rzadziej wykorzystuje się jej gałązki lub liście. Najlepszym czasem na jej zbiór jest wiosna, gdy w drzewie intensywnie krążą soki. Do pozyskania surowca wybiera się młode, 2-3-letnie gałązki wierzby o gładkiej korze. Po nacięciu pędu korę można łatwo oddzielić i wysuszyć.

Przepis na wywar z kory wierzby :

  1. 1 łyżkę suszonej kory zalać 250 ml wody
  2. Gotować na małym ogniu przez 20 minut
  3. Odcedzić i pić pół szklanki 2-3 razy dziennie

Alternatywą wywaru z kory jest napar z kwiatostanów wierzby, czyli tzw. bazi. Taka herbata działa napotnie, wykrztuśnie i łagodnie uspokajająco. Aby ją przygotować, wystarczy zalać gorącą wodą łyżkę świeżych lub suszonych kwiatostanów wierzby, a następnie posłodzić napar miodem.

Źródło: lasy.gov.pl

Zobacz też:

Kultowe schronisko w Górach Izerskich. Miejsce, gdzie czas się zatrzymał

Jezioro znika bezpowrotnie. Katastrofa ekologiczna na Mazurach

Ten zamek na skale to perełka. Widoki na rzekę nie mają sobie równych

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyroda | ciekawoski