Reklama
Reklama

Niesamowite właściwości wierzby. Wywar z kory zastąpi popularny lek

Wierzba, jedno z najbardziej charakterystycznych drzew polskiego krajobrazu, od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej. Jej kora zawiera salicynę – naturalny związek o właściwościach przeciwbólowych i przeciwgorączkowych, który stał się pierwowzorem aspiryny. Co ciekawe, w przeciwieństwie do syntetycznych leków, naturalna salicyna nie podrażnia błony śluzowej żołądka. Jakie jeszcze właściwości lecznicze kryje w sobie kora wierzby? Jak ją stosować, by czerpać z niej korzyści zdrowotne?

Naturalna aspiryna prosto z lasu

W Polsce naturalnie występuje ok. 30. gatunków wierzb oraz ich liczne mieszańce. Rośliny te odgrywają ważną rolę w ekosystemach, pełniąc funkcję fitomelioracyjną. Wierzby sadzi się jako rośliny pionierskie przy zagospodarowaniu nieużytków oraz terenów zdegradowanych w celu zapobiegania erozji gleb.

Co ciekawe, wierzbom przypisywano niegdyś mistyczne właściwości. W ludowych wierzeniach drzewa te miały dwuznaczną reputację. Z jednej strony w ich dziuplach miał mieszkać diabeł. Z drugiej zaś młode gałązki wierzby wtykano w szpary domów, by chronić gospodarstwo przed piorunami i innymi nieszczęściami.

Przeczytaj także:  Niezwykłe właściwości owsa. wykryć, że chorym na raka

Wierzby stanowią także naturalne źródło licznych substancji leczniczych. Dzięki zawartości salicyny, jej kora działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. W korze wierzby znajdują się również flawonoidy, glikozydy fenolowe, kwasy organiczne i sole mineralne, które wspomagają zdrowie organizmu.

Na co pomaga kora wierzby?

Wywar z kory wierzby ma słodko-gorzki smak, ale jego właściwości prozdrowotne są nieocenione. W przeciwieństwie do syntetycznych leków, wywar z wierzby nie podrażnia układu pokarmowego. Stosowany regularnie może pomóc w leczeniu:

  • objawów przeziębienia, grypy i anginy: obniża gorączkę i łagodzi dreszcze, bóle mięśniowe, stawowe oraz ból gardła;
  • reumatyzmu: łagodzi stany zapalne;
  • wyczerpania nerwowego: wycisza, pomaga zasnąć, uspokaja.

Co więcej, kora wierzby także działa korzystnie na skórę – stosuje się ją w leczeniu łuszczycy, trądziku oraz stanów zapalnych. Wywar z kory wierzby można wykorzystać do płukania jamy ustnej i gardła oraz jako okłady na oczy.

Jak przygotować wywar z kory wierzby?

Surowcem zielarskim wierzby jest przede wszystkim kora, rzadziej wykorzystuje się jej gałązki lub liście. Najlepszym czasem na jej zbiór jest wiosna, gdy w drzewie intensywnie krążą soki. Do pozyskania surowca wybiera się młode, 2-3-letnie gałązki wierzby o gładkiej korze. Po nacięciu pędu korę można łatwo oddzielić i wysuszyć.

Przepis na wywar z kory wierzby :

  1. 1 łyżkę suszonej kory zalać 250 ml wody
  2. Gotować na małym ogniu przez 20 minut
  3. Odcedzić i pić pół szklanki 2-3 razy dziennie

Alternatywą wywaru z kory jest napar z kwiatostanów wierzby, czyli tzw. bazi. Taka herbata działa napotnie, wykrztuśnie i łagodnie uspokajająco. Aby ją przygotować, wystarczy zalać gorącą wodą łyżkę świeżych lub suszonych kwiatostanów wierzby, a następnie posłodzić napar miodem.

Źródło: lasy.gov.pl

Zobacz też:

Ta góra była kiedyś najwyższa w Tatrach? Legenda czy jednak prawda

Biebrzański Park Narodowy pokazuje dane z monitoringu. Sytuacja jest niepokojąca

Najstarszy park narodowy w Polsce. Poznaj jego unikatową florę i faunę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyroda | ciekawoski