Niesamowite właściwości wierzby. Wywar z kory zastąpi popularny lek
Wierzba, jedno z najbardziej charakterystycznych drzew polskiego krajobrazu, od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej. Jej kora zawiera salicynę – naturalny związek o właściwościach przeciwbólowych i przeciwgorączkowych, który stał się pierwowzorem aspiryny. Co ciekawe, w przeciwieństwie do syntetycznych leków, naturalna salicyna nie podrażnia błony śluzowej żołądka. Jakie jeszcze właściwości lecznicze kryje w sobie kora wierzby? Jak ją stosować, by czerpać z niej korzyści zdrowotne?
W Polsce naturalnie występuje ok. 30. gatunków wierzb oraz ich liczne mieszańce. Rośliny te odgrywają ważną rolę w ekosystemach, pełniąc funkcję fitomelioracyjną. Wierzby sadzi się jako rośliny pionierskie przy zagospodarowaniu nieużytków oraz terenów zdegradowanych w celu zapobiegania erozji gleb.
Co ciekawe, wierzbom przypisywano niegdyś mistyczne właściwości. W ludowych wierzeniach drzewa te miały dwuznaczną reputację. Z jednej strony w ich dziuplach miał mieszkać diabeł. Z drugiej zaś młode gałązki wierzby wtykano w szpary domów, by chronić gospodarstwo przed piorunami i innymi nieszczęściami.
Przeczytaj także: Niezwykłe właściwości owsa. wykryć, że chorym na raka
Wierzby stanowią także naturalne źródło licznych substancji leczniczych. Dzięki zawartości salicyny, jej kora działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. W korze wierzby znajdują się również flawonoidy, glikozydy fenolowe, kwasy organiczne i sole mineralne, które wspomagają zdrowie organizmu.
Wywar z kory wierzby ma słodko-gorzki smak, ale jego właściwości prozdrowotne są nieocenione. W przeciwieństwie do syntetycznych leków, wywar z wierzby nie podrażnia układu pokarmowego. Stosowany regularnie może pomóc w leczeniu:
- objawów przeziębienia, grypy i anginy: obniża gorączkę i łagodzi dreszcze, bóle mięśniowe, stawowe oraz ból gardła;
- reumatyzmu: łagodzi stany zapalne;
- wyczerpania nerwowego: wycisza, pomaga zasnąć, uspokaja.
Co więcej, kora wierzby także działa korzystnie na skórę – stosuje się ją w leczeniu łuszczycy, trądziku oraz stanów zapalnych. Wywar z kory wierzby można wykorzystać do płukania jamy ustnej i gardła oraz jako okłady na oczy.
Surowcem zielarskim wierzby jest przede wszystkim kora, rzadziej wykorzystuje się jej gałązki lub liście. Najlepszym czasem na jej zbiór jest wiosna, gdy w drzewie intensywnie krążą soki. Do pozyskania surowca wybiera się młode, 2-3-letnie gałązki wierzby o gładkiej korze. Po nacięciu pędu korę można łatwo oddzielić i wysuszyć.
Przepis na wywar z kory wierzby :
- 1 łyżkę suszonej kory zalać 250 ml wody.
- Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Odcedzić i pić pół szklanki 2-3 razy dziennie.
Alternatywą wywaru z kory jest napar z kwiatostanów wierzby, czyli tzw. bazi. Taka herbata działa napotnie, wykrztuśnie i łagodnie uspokajająco. Aby ją przygotować, wystarczy zalać gorącą wodą łyżkę świeżych lub suszonych kwiatostanów wierzby, a następnie posłodzić napar miodem.
Źródło: lasy.gov.pl
Zobacz też:
Ta góra była kiedyś najwyższa w Tatrach? Legenda czy jednak prawda
Biebrzański Park Narodowy pokazuje dane z monitoringu. Sytuacja jest niepokojąca
Najstarszy park narodowy w Polsce. Poznaj jego unikatową florę i faunę